Ik wil een boot kopen

Als ik tijdens een mooie en warme zomerdag een wandeling langs de waterkant maak, geniet ik van het aanblik van de langs varende boten. Zongebruinde mensen op zacht pruttelende motorboten. Sportieve juppen, gepensioneerden en overige levensgenieters. Het straalt er gewoon vanaf, Varen is Fun

Ik weet het nu zeker : Ik wil een boot!!!

Maar daar komt meer bij kijken dan zomaar even een bootje kopen. Wat wil ik? Een snelle speedboat, een cruisertje, een zeilboot, groot of juist klein? Heb ik voor de boot van mijn keuze een vaarbewijs nodig of niet?

Voordat ik de boot in ga met mijn nieuwe boot zal ik mij eerst goed moeten informeren. Want een boot kost geld. En als je niet goed voorbereid bent, zelfs veel, heel veel geld.
De boot moet aangeschaft worden, misschien een aankoopkeuring laten doen. Zo’n keuring is niet goedkoop, maar kan me wel behoeden voor veel ellende en onkosten.

De boot moet ook verzekerd worden. Op dit moment heb ik nog geen enkel idee hoeveel een verzekering mij gaat kosten.
De boot moet ook nog een plekje hebben…..Een vaste plek in een haven, of op de trailer bij een stalling. Ook een keuze die ik moet gaan maken.

Daarnaast heeft een boot onderhoud nodig. Het onderwaterschip, de bovenkant, de motor en aandrijving en ook de binnenkant moet netjes blijven.

En daarna komt het leukste, de reden waar we het allemaal voor doen: Varen….. Ook dat kost geld. Uiteraard de brandstofkosten. Vooral bij een snelle speedboat kunnen die aardig de pan uitrijzen. Ik heb gehoord van mensen die een tijdje volgas gaan om te waterskiën of wakeboarden dat er zomaar €100 benzine in een uur verstookt wordt.

Daarom wil ik voordat ik mijn boot koop zoveel mogelijk informatie bij elkaar zoeken. Wat kost alles, waar kan ik terecht voor het stallen van mijn boot. Waar kan ik de boot te water laten. Waar verzeker ik mijn boot. Wat zijn mooie vaarroutes? Waar kan ik overnachten? Waar kan ik tanken onderweg?
Zo maar even wat vragen die me te binnen schieten. Op deze website wil ik deze vragen en nog veel meer vragen beantwoorden. Voor mezelf maar ook voor iedereen die geïnteresseerd is in watersport of wie een boot wil kopen.