LPG in een boot

Ik heb een boot gekocht. In afwachting van een ligplaats zal ik deze hopelijk binnen twee weken hier naar toe kunnen halen. Het is een ruime boot met enkele slaapplaatsen. De boot heeft eigenlijk slechts één nadeel. Er ligt een 5,7 liter V8 in. Waarom is dat een nadeel? een dergelijke motor lust een aardige slok benzine.

Ik heb onlangs een site gevonden die het brandstofverbruik van bijna alle mercruiser inboards weergeeft. Tot mijn schrik verbruikt mijn 5,7 V8 mercruiser met 260 pk bij volgas varen 80 liter benzine per uur…….. Hier schrok ik eigenlijk wel van. Ik wist dat hij veel zou verbruiken, maar dit is wel heel veel…… Met de huidige benzineprijs van €1,70 gaat dat €136,- per uur kosten

Bij rustig varen, waarbij de motor net iets meer toeren maakt dan stationair is een verbruik van 5 tot 15 liter per uur haalbaar. Nog steeds kost een uurtje rustig toeren dan € 8,50 tot € 25,- per uur.

Ik ben dus driftig op zoek gegaan naar een mogelijkheid om goedkoper te varen. Een andere boot kiezen met een kleinere motor was dan misschien de meest logische keuze geweest.
Mijn dure benzine motor vervangen voor een zuinige dieselmotor leek me ook wel een optie. Helaas kost een beetje diesel al snel €5000 tot €10,000,- Dit gaat m ook niet worden dus.

LPG in mijn boot…..

Mijn auto heeft een LPG installatie wat het rijden een stuk goedkoper maakt. Waarom zou ik dan ook geen LPG in mijn boot bouwen? Ik ben dus op zoek gegaan naar de mogelijkheden, beperkingen, voordelen, nadelen en gevaren van LPG in een boot,

Voordelen LPG in een boot.

Uiteraard is het meest voor de hand liggende voordeel van LPG in een boot het enorme prijsverschil in vaarkosten. In mijn eerder genoemde berekeningen van €136,- per uur bij volgas en €8,50 tot € 25,- per uur bij rustig toeren zouden deze bedragen er als volgt uit gaan komen zien :

€56,- per uur bij volgas varen
€3,50 tot €10,50 per uur bij rustig cruisen

Voor het gemak heb ik even geen rekening gehouden met het extra verbruik dat LPG oplevert. Gemiddeld verbruikt een auto 10 tot 15 procent extra brandstof op LPG. Ik neem dus aan dat het brandstofverbruik bij LPG in een boot ook 10 tot 15 procent zal toenemen. Bovenstaande bedragen moeten dus verhoogd worden tot €65 bij volgas en €12,- bij rustig toeren. Nog steeds een voordeel van ruim €13,- per uur.

Wat kost LPG in een boot?

Ik heb op internet een beetje gezocht naar bedrijven die LPG in een boot inbouwen. Gemiddeld lagen de prijzen op ongeveer €1750,- voor een motor met carburateur en €2850,- voor een injectiemotor.

Mijn motor is een oude V8 met carburateur. Met een inbouwprijs van €1750,- heb ik na ongeveer 135 uur varen mijn investering terug verdient.

Nadelen LPG in een boot

Het eerste en grootste nadeel van LPG in een boot is de verkrijgbaarheid van LPG aan het water. Op dit moment is er voor zover ik weet nog geen enkel tankstation aan het water dat LPG levert. Je zal dus LPG moeten tanken bij een regulier tankstation.
Dit is eigenlijk slechts op twee manieren mogelijk:

Je hebt een trailerbare boot. Voordat je gaat varen rijdt je met je boot op de trailer langs een tankstation om LPG te tanken.

Je boot ligt permanent in het water. Je zal met demontabele LPG tanks moeten werken. Voordat je naar je boot gaat, je tanks vullen, slepen met zware tanks over de smalle steigers om de LPG in je boot te krijgen. Deze tanks zijn duurder dan vaste tanks en hebben een geringe inhoud. Je vaarbereik is dus sterk beperkt,

Gevaren LPG in een boot

Van LPG wordt gedacht dat het erg brandgevaarlijk of explosief is. Ik ben van mening dat LPG net zo gevaarlijk of zelfs minder gevaarlijk is dan benzine.

Kijk eens naar het volgende Youtube filmpje: LPG explosie vs benzine explosie

Deze test toont aan dat een benzinetank na 3 minuten brand reeds ontploft. De veel sterkere LPG tank houdt het 14 minuten uit, waarna deze niet ontploft, maar zijn overdruk kwijt raakt via een veiligheidsventiel. De 3e auto uit de test had een tank zonder veiligheidsventiel. In dat geval heb je wel een levensgevaarlijke bom aan boord.

De conclusie is dus dat LPG, mist deugdelijk ingebouwd en onderhouden net zo veilig of zelfs veiliger is dan benzine.

Beperkingen LPG in een boot

Omdat je zoals gezegd nergens langs de waterkant LPG kan tanken zal je vaarbereik dus sterk beperkt zijn. Wanneer je LPG tank leeg is moet je verder varen op de dure benzine. Vooral hierom is LPG in een boot op dit moment nog heel zeldzaam. Maar dankzij de hoge benzineprijs wint LPG ook bij de watersporters in populariteit.

Voor mij is de keuze al gemaakt. In mijn boot gaat LPG komen. Op die manier blijft varen nog een beetje betaalbaar.

In een volgend artikel zal ik mijn ervaringen met LPG in een boot met jullie delen.