Op botenjacht

Gister ben ik voor het eerst op botenjacht geweest. Op marktplaats staan letterlijk enkele duizenden boten te koop. Ik heb inmiddels mijn keuze gemaakt in wat voor soort boot ik wil hebben. Ik wil een speedboot. Ondanks dat ik niet per se snel hoef te varen en ook niet van waterskieën of wakeboarden houdt, kies ik toch voor een speedboot. Waarom een speedboot? Omdat ik die modellen gewoon t mooist vindt. Strak gevormde lijnen die een harmonieus geheel vormen. Een boot die door het water snijdt met de natuurlijke souplesse van een haai of dolfijn.

Ik heb ook enkele wensen wat betreft mijn boot: Ten eerste wil ik er wel een paar dagen mee weg kunnen. Slaapgelegenheid is dus een must. Ik zoek daarom een speedboot met een slaapcabine. Ook wel Cuddy-cabin genoemd. Ook houdt ik van groot. Grote auto’s en in dit geval grote boten. Een écht grote boot van meer dan 10 meter lengte is voor mij absoluut onbetaalbaar. Maar mijn boot moet wél langer zijn dan 6 meter. Omdat ik dat mooi vindt, maar vooral om een beetje slaapruimte te hebben. De grootste voor mij nog betaalbare boten hebben een lengte van ca 22 tot 25 voet. Een voet(ft) is ongeveer 33 cm. Een boot van 22 ft is dan ook ongeveer 6,6 meter lang.

Zoals gezegd ben ik dus gister even bij een paar boten gaan kijken. Omdat de boot van mijn keuze helemaal in Friesland ligt, is de dag zo voorbij en heb ik slechts 2 boten bekeken. Mijn eerste keuze was een 25ft Baja uit 1988. Ja ik weet t…..t is een heel oude boot. Maar wederom gaat het om de prijs. Een jonge boot van deze afmetingen ligt niet binnen mijn mogelijkheden. Uiteraard heeft een boot van deze leeftijd zijn gebreken, mankementen en schoonheidsfoutjes. Helaas ligt deze boot al ruim een jaar ongebruikt te koop. Dit was te zien aan de algehele staat. Verwaarloosd.

De tweede boot die ik bezichtigd heb was een 24ft Maxum uit 1991. Wat al snel duidelijk was, is dat deze boot nog regelmatig gebruikt wordt door de huidige eigenaar. Alles zag er tip top uit. Natuurlijk wel met de nodige gebruikssporen, hij is tenslotte uit 1991, maar gewoon een nette boot. We hebben een stukje gevaren en dat voelde goed en vertrouwd. Ook de verkoper gaf een betrouwbare indruk en wist veel van de boot te vertellen.

Op dit moment gaat mijn voorkeur naar de Maxum. Ondanks dat ik de Baja een veel mooiere boot vind, is de staat waarin de Baja zich verkeerd teleurstellend.

Maar één van de belangrijkste regels in het kopen van een boot is om nooit over één nacht ijs te gaan. Zoals gezegd, er liggen letterlijk duizenden boten te koop. Een boot kopen is zo gedaan. In geval van een teleurstelling deze weer kwijt te raken is een heel ander verhaal. Ik moet er dus goed over denken en misschien nog een paar boten bekijken.

Ik hou je op de hoogte.