Als je gaat varen kan er van alles gebeuren met jou, je passagiers of je boot. Omdat je op het water vaak bent aangewezen op jezelf en het vaak wat langer duurt voor er professionele hulp aanwezig is, zijn enkele zaken handig om aan boord te hebben.
Veiligheid aan boord
Eén van de belangrijkste dingen om over na te denken is veiligheid. Die van jezelf, je passagiers, je boot en niet te vergeten van de overige watersporters. Daarom is het wettelijk verplicht om tijdens het varen met een snelle motorboot voor iedere opvarende een zwemvest aanwezig te hebben. Langzame boten hebben die verplichting niet, maar ons advies is toch om zwemvesten aan boord te hebben. Zeker voor personen die niet kunnen zwemmen.
Let erop dat je een goed zwemvest koopt. In verschillende maten/gewichtsklassen, zodat elke passagier een passend zwemvest heeft. Er zijn veel slechte zwemvesten te koop. Laat je goed voorlichten hierover. Een goed zwemvest kan en zal je leven redden, een slecht zwemvest doet dit absoluut niet. De kans is groot dat wanneer je overboord slaat, je bewusteloos raakt. Alleen een goed zwemvest zal jou op je rug draaien en je hoofd boven water houden.
EHBO-Doos
Verder is het raadzaam een goede EHBO doos aan boord te hebben. Bij voorkeur een EHBO-doos die dmv een muurbeugel opgehangen kan worden. Zodoende weet je altijd waar hij is en
is de EHBO doos altijd onder handbereik. Stop in die EHBO doos ook wat hoofdpijn en zeeziektepilletjes. Kan wel eens van pas komen.
Ook een aluminium reddings deken is hierin onmisbaar. Deze deken heeft een zilveren en gouden zijde en wordt gebruikt om onderkoeling tegen te gaan door te gebruiken met de zilveren zijde naar binnen en oververhitting tegen te gaan door de zilveren zijde naar buiten te keren. Deze deken is op veel plaatsen te koop voor enkele euro’s, zeer compact opgevouwen zodat deze overal op te bergen is. In tegenstelling tot wat je ziet op dit plaatje is het vooral belangrijk om het hoofd van het slachtoffer met de deken af te dekken omdat je via je hoofd de meeste warmte kan verliezen.
Brandveiligheid
Vooral bij motorboten is een brandblusser ook onmisbaar. Let op het juiste type blusser, de keuringsdatum en zorg dat je blusser onder handbereik is opgeborgen. Monteer deze vast in zijn houder. Je wilt niet dat een brandblusser gaat rollen tijdens het varen.
Een automatische brandblusser in je motorruimte is eigenlijk ook onmisbaar. Wanneer er brand in je motorruimte ontstaat is die vaak al niet meer te blussen tegen de tijd dat je dit ontdekt. Er is niets ergers dan een brandende boot en het enige wat je nog kan doen is overboord springen. Een automatische brandblusser voorkomt dit…..
Gereedschap aan boord
Het valt niet direct onder de noemer gereedschap, maar voor een motorboot is een sterk mes onmisbaar. Wanneer je een stuk touw in je schroef hebt gevaren, kan een scherp en sterk mes soms het enige zijn, waarmee je dit weer los krijgt. Koop een mes met inklapbeveiliging en een gedeeltelijk gekarteld lemmet. Wanneer je een stuk ijzerdraad uit je schroef wil halen kan je dit doen met een sterke zijkniptang.
Met een gereedschapskistje aan boord kan je misschien een kleine storing aan je motor zelf verhelpen. Zorg ook voor enkele passende reserve onderdelen, zoals bougies of een v-snaar. Uiteraard ga je uitsluitend varen wanneer je zeker weet dat jouw boot goed onderhouden is.
Verder heel handig om in je gereedschapskist/tas te hebben :
Tie-Wraps
Plakband/Ducktape
Secondenlijm
Slangenklemmen in diverse maten incl slangklem-schroevedraaier
Handig om aan boord te hebben
Op het water zit je vaak in de volle zon. Dit wordt nog eens versterkt door de reflectie van het water. Zorg dus dat je zonnebrand bij je hebt. Ook is het belangrijk voldoende te drinken. Neem dus altijd wat flessen water mee tijdens het varen. Wanneer je geen Biminitop aan boord hebt, neem dan een parasol/paraplu mee om jezelf tegen de zon te beschermen.
Vergeet niet een goede zaklamp met extra batterijen aan boord te hebben.
In je eigen haven kan je zo op en afstappen van je boot. Ergens anders kan het soms lastig zijn. Een opvouwbare loopplank kan dan uitkomst bieden. Het is vaak een groot en onhandig ding waar je vaak geen plaats voor hebt. Maar kan je hem wel kwijt, dan raad ik je aan er een bij je te hebben.
Vergeet ook je mobiele telefoon niet. Doe deze bij voorkeur in een waterdichte zak of doos. Verder is een smartphone dankzij zijn navigatie en GPS handig om te weten waar je bent of naar toe gaat, Ben je lang onderweg neem dan ook een externe accu mee voor je telefoon. het gebruik van je navigatie kost veel energie en je accu is dus zo leeg. Een motorboot heeft 12V stroomvoorziening. Bouw dus een 12 USB-charger in om je telefoon altijd opgeladen te houden.
Zorg dat je telefoonnummers bij je hebt van hulpdiensten op het water/ havenmeester van jouw haven of havens in het gebied waar je vaart/ vrienden met boten.
Wanneer je ‘s-morgens bij een strak blauwe, heldere hemel gaat varen, kan het in de loop van de dag volledig omslaan. Neem voor elke opvarende goede regenkleding mee. Ook een warme jas of dekentje kan soms onmisbaar zijn.
Als je tijdens je vaartocht of vaarvakantie even wat boodschappen wilt doen, dan kan een (vouw)fiets een geweldige uitkomst zijn, wanneer je de ruimte daarvoor hebt.